Lautan Itu Indah...Luas Untuk Diterokai

Kami bukan lah pemancing profesional...cuma kami meminati aktiviti ini sebagai hobi utama dalam kelapangan masa yang dimiliki. Hobi ini lebih tenang walaupon lautan adakala nye bergelora..Indah nye kebesaran Yang Maha Esa untuk tatapan hamba-hamba nye.
...'Jangan Menidakkan Kebolehan Kami' yeaaaayyyy!!!!

Sunday, August 22, 2010

TRIP KE - 4 : KELONG BAGAN LALANG

"....KELONG BAGAN LALANG...."
INFO TRIP :-
LOKASI          : KELONG NAZRI, BAGAN LALANG
TARIKH          : 20HB - 21HB. OGOS 2010
HARI               : JUMAAT - SABTU
PIRATES         :
  1. PariBang
  2. Mr. EJ Kerapu
  3. Cik Sembila
INFO KELONG :-

SEWA KELONG        :
  • RM 1000/hari (Jumaat,Sabtu & Ahad)
  • RM400/hari (Isnin - Khamis)
      Harga di atas jika sewa satu kelong. 
  • RM40/kepala (campur dengan team lain dikelong)
 KEMUDAHAN DISEDIAKAN :-

  • Dapur dan peralatan
  • Tandas
  • Bilik (4 bilik)
  • Penghantaran makanan dan umpan 
  • Bekalan air bersih
Pemancingan kuuuu.....

Trip kali ni dah dirancang dua (2) minggu awal. Walaupon bulan poser,tp dh minat memancing tu...mcm mana pon mesti nak gak g memancing. Asal-asal nyer aku searching kelong ni kt internet jer. pastu tengok mcm menarik. Lagi pon dekat sket. Saje nk try laut area sini lak. Bile dah dapat no tepon tokeh kelong, aku bagi Cik Sembilang kite yg tanye....haaa,amik ko. Terus dia booking. Adehhh lahhh....Tp masa tu malas lah nk xcited ngat. Sbb org tua-tua kata kalo xcited ngt...nanti tak jadi.

Bile masa yg ditunggu telah tiba....

1st skali...Cik Sembilang ngn aku membz kan diri utk melengkapkan kelengkapan pemancingan. G beli aksesori lerr...batu ladung,mata kail, apollo. Dah tu kene g beli lah plak barang mentah utk bekalan makanan di sana nanti. Beli yg ringkas jer. Yg wajib...teh,meggie,sardin, roti,beras,air minuman (coke,power root,nescafe), makanan ringan,biskut, gula, garam dan yg laen laen ikot slera lah kan.


Bertolak ke LCCT...
Kiteorg ke LCCT sbb nk jemput Mr. EJ Kerapu. Dia diterbangkan khas dari Penang. (Nanti kiteorg lak terbang ke Penang yerkkkk Mr. EJ). Lewat sket kiteorg sampai di sana. Mr. EJ dh siap berehat rehat di Coffe Bean lagi. HaHa...Jgn Marah yer banggg....kiteorg tergesa-gesa sbb wat persiapan sket. 

LCCT - Bagan Lalang

Agak lewat dah masa tu.. Cik Sembilang terus call abg Nazri (tokeh kelong) utk tunda masa sket.nasib baek tak bnyk kete. Maklum arrr...bulan poser kan. Suma pon bz nk berbuka. Tp kt Bagan Lalang ni...time-time bln poser ler lagi ramai org. Kiteorg sampai di jeti beh kurang kol 5.45 petang. Nasib baek...masih boleh lagi untuk naik bot. Asst abg Nazri yg sambut kiteorg. Abg Nazri tido kata nyer....

Aku terpegun dgn view chalet kt Bagan Lalang tu...canti jer dr jeti yg kiteorg dok nih. Dalam ati berangan-angan, nak lepak sana nanti utk berehat. (akan di atur kan jadual nyer nanti bersama-sama kengkawan yg laen).

Jeti - Kelong...(masa yg dinanti-nanti kan)
Hallaaaamakkk....abg Man ni bwk bot mcm kt litar Sepang lahhhh. masa tu angin kuat sangat dan laut pon agak bergelora dgn arus deras.Aisehhhhman...dlm ati berkira-kira nih,boleh ker mancing ngan arus deras mcm ni. Perjalanan dlm bot beh kurang 15minit jer. Jarak tu lebeh kurang 5kilometer kot. Ahaahhh...dh nampak dh dr jauh kelong nyer. Betol-betol ditengah-tengah lautan. 
Abg Man cakap,kt kelong dh da satu lagi team laen. Beh kurang 3 org jer. So campur kiteorg...da lah 7 org kot. da lagi satu team yg akan datang. Tapi cuma 2 org jer lah. Bagus jugak campur ngan team laen ni...so dapat jugak lah kan kiteorg bertukar-tukar pendapat tentang aktiviti memancing.  Abg Man bagi tau,yg udang idop yg kami pesan belom sampai lagi. Mayb lepas berbuka baru sampai kot. Nasib baek kiteorg dh ready udang mati, sotong dan kerang. Umpan-umpan ni leh digunakan jugak.
Cantik nyerrr....
Tu bkn view kelong tawww...tu view chalet.
Gaya Mr EJ Kerapu...tak sabor nampak nyer.
Abang Man...asst tokeh kelong
Parking bot...tu suma bot nelayan
Takot kerrrr...kehkehkeh!!!!
Bukan maen senyum lagi Cik sembilang nihhh....
Ahaaaahhh...dh nampak dh kelong nyer

Di kelong....

Aduhaiiii...nk naik tangga kelong pon berdebar sbb ombak kuat dgn angin kencang. Bile dh menddarat di kelong...perkara pertama, check in bilik dulu ar. Kiteorg dapat bilik yg mengadap anjung sebelah belakang kelong. best...best tu. Senang tengok joran kan. Pastu pe lagi...kiteorg wat lawatan sket,g tengok dapur, tandas dan kawasan sekitar. HaHa...ala-ala spotcheck lak kan. Bilik agak selerak. Kene kemas sendiri ler jawab nyer. Ni kene mintak diskaun nih ngn tokeh. dapur nyer...alaaaahai,leh memuatkan 2 org jer. Paling tak best sket...tandas nyer lah kan. Agak kotor dan comot. Nk jer aku suggest kt tokeh kelong suruh simbah asid sket kt tandas tuhhhh...

Menu berbuka...

Tugas memasak pada Cik Sembilang dan Cik Ena. HeHe...Menu nyer, nasik berlaukan sardin de kelong. HaHa!!! Time-time cmni...sedap jer kannn. Selesai jer makan,joran dipersiapkan...tp dlm ati terdetik. payah nk naik ikan nihhh...arus deras jer. Melalui survey kiteorg kt brother-brother yg dr pagi dh mancing tu kan...hasil tangkapan kurang memberangsangkan. Tp sempat jugak aku tengok satu brother ni guna apollo...dapat ikan tamban.
Tu dia chef kite arini....sardin de kelong

Joran di baling...mula ler sesi memancing. Dah agak dah...mudah sangkot jer nanti. Kt tiang kelong kan banyak teritip. So senang tersangkot dan putus. Ni ler dugaan sebagai pemancing. Baling punyer baling...tak jugak naik-naik ikan. Hrmmmm....(sabo jer kan). Org pertama dapat lesen ni (dapat ikan), Cik Sembilang ler. Haaaaa...amik ko,naik tuka-tuka tuh!!! Pastu Mr EJ Kerapu...lak dapat lesen. Yg aku ni tak gak dapat ikan nyer....huhhhh!!!masa tu dh nk berangin pon ada. Tah ape yg tak kene...tp nk sedapkan ati,rezeki lom ada lah kan. Tunggu punyer tunggu...tak jugak timbul ikan utk aku. Dh dekat 3 jam...tak da ikan utk aku. Huhu...!!!! Dgn rasa kecewa...aku pon masuk tido.
Cik Sembilang dapat tuka..

Sejuk betol mlm tu...angin sket nyer kuat. Leh lah plak aku lupa bwk jaket kan. Nasib baek da sleeping bag. Nyenyak aku tido...hehe!!! Dalam kol 4 pagi,tetiba rasa mcm nk buang ayor kecik lak. Sejuk ngt kan. So bangun ler....bile mata dh terbuka,mana leh tido blek kan. Aku terus kan sesi memancing. Lokasi aku ubah sket...Alhamdulillah,berkat dah tido kan...terus aku dapat dua ekor skali kt satu joran ikan glamer. Besor jugak lah kan...Pastu,cik Ena lak dapat ikan kerapu. Mak aiii...kerapu tuh. Walaupon tak besor mana,tapi kerapu kan...Tak lama pastu gak,aku dapat lak kerapu jugak tp kerapu hodoh (aku tak ingat nama saintifik  nyer).
Laen mcm lapor nyer tuhhh...
Sampai ke tengahari...terus dgn sesi pemancingan. Lepas sorg...sorg dapat ikan. Dh mcm-mcm ikan dah kiteorg naik kan. Daun baru..glamer,tamban,kerapu (paling banyak ler kan),ikan sebelah, selar...fuhhh,kiteorg di cemburui oleh team yg satu lagi tu. HaHa...siap tnye kiteorg guna mandrem aper nihhh. Alaaahai,mana da guna-guna bang oiii.Ni suma kan rezeki...laut ni luas,sape leh jangka kan.

Macam-macam aksi...
Bila tiba masa nyer...kite jumpa lagi Kelong Bagan Lalang. Yeahhhhh!!!!!!

Yeaaayyyy....dapat ikan Besor
Aisehhhhmannn...gaye bkn maen lagi tuhhhh




No comments:

Post a Comment